21 decembrie 2011

Nu mor caii cînd vor cîinii... Serbarea stînii tot va avea loc!

- ne asigură Adrian SOCEA -

Povestea atît de frumoasă - Sărbătoarea stînii pastorale - începută în urmă cu 7 ani, o speram nemuritoare, mai ales că ni se părea Lucrare Dumnezeiască, vorbind despre faptul că unul dintre autorii ei era preotul Gheorghe Nistoreanu. Apoi, că al doilea autor, Adrian Socea, reprezintă un profil aparte între cetăţenii comunei Piatra Şoimului şi nu numai, un om care, depun mărturie, oriunde s-ar afla respiră şi transmite încredere, solidaritate şi generozitate.
Cei doi autori ai poveştii noastre, asociaţi fiind la stîna de pe dealul Gorganu, au desfăşurat 6 ediţii ale Sărbătorii stînii pastorale, sărbătoare care-şi întemeia tradiţie binemeritată şi care devenise un eveniment cu reverberaţie mai mult decît locală, pentru că, în ultima duminică din iulie, de Sfîntul Petru, aici veneau oameni din multe locuri ale judeţului, dregători importanţi din instituţii judeţene, ca să nu mai pomenim că însuşi Decebal Traian Remeş, ministrul Agriculturii, în 2007, a fost oaspete, admirînd şi apreciind obiceiurile şi tradiţiile oieritului, cu toţii uimiţi de bucatele măiestrite de Vasile şi Costică Ostahie-Bolahan, de acurateţea cîntecului şi dansului popular prezentate de artiştii vice-lui Milucă Oţel şi, deopotrivă, în anii din urmă, de cei ai părintelui Lucian Mocănaşu, parohul de la Neguleşti.
Aşadar, în fiecare an, la Gorganu se adunau sute de oameni, Sărbătoarea stînii pastorale fiind o manifestare cu caracter unic în Neamţ, fapt care a stîrnit şi interesul unor posturi de televiziune, care au mediatizat evenimentul şi din perspectiva păstrării şi continuării tradiţiilor şi obiceiurilor locale şi oieritului, şi din cea a promovării valorilor locale. Bunăoară, pe www.calu-iapa.com, aţi putut şi încă mai puteţi vedea emisiuni despre acest unic eveniment, reportaje realizate de către Fundaţia culturală MIORIŢA Piatra Şoimului, care editează revista CALU –IAPA, eveniment asigurat material şi financiar de cei doi parteneri, din propriul buzunar adică, fără nici un sprijin din partea vreunei autorităţi, locale sau judeţene.
“Din păcate, în toamna acestui an, ne spune Adrian Socea, părintele Nistoreanu a renunţat la parteneriatul avut împreună. Drept care, de la stîna construită împreună, am dus animalele mele ( 200 de oi, 50 de capre şi 10 vaci) în apropiere, la cîteva sute de metri, în locul numit Balta Roşie, punctul Pripor. Aici a avut şi are stînă, din moşi-strămoşi, socrul meu, Gheorghe Anton, adică Badea Ghiţă Tica. Aici, am început extinderea amenajărilor deja existente. Este un loc uşor accesibil, de o frumuseţe aparte. Natura fiind chiar la ea acasă, eu şi familia mea dorim din tot sufletul să dăm noii stîni, efectiv, contur ecologic.
Motivele despărţirii părintelui de mine, aşa tam-nesam? Eu nu ştiu. În atare situaţie, domnia sa sigur cunoaşte cît de <<încurcate-s căile domnului>>. Dacă voi mai organiza sărbătoarea stînii? Sigur, a murit sărbătoarea stînii pastorale, însă nu mor caii cînd vor cîinii. Şi nici cîinii cînd vor stăpînii!, pentru că, la anul, cum spuneţi dvs., gazetarii, într-o nouă ediţie, invit pe toată lumea la Serbarea stînii de la Piatra Şoimului, în poiana de la Balta Roşie, la vechea stînă a lui Ghiţă a lu’ Tica.”
De bună seamă, Fundaţia noastră şi revista CALU-IAPA nu-l vor lăsa singur pe Adrian Socea şi-i vor fi alături în eforturile sale de a organiza noua formulă a “Serbării stînei de la Piatra Şoimului”, atît în privinţa mediatizării, cît şi al susţinerii financiare.
Traian SOCEA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

free counters

Copyright

Protected by Copyscape Duplicate Content Detector