21 noiembrie 2016

Doi ani fără Culiță Tărâță

Pe 22 noiembrie 2016, se împlinesc 2 ani de cînd Domnul l-a chemat la EL pe Culiță Tărâță. L-a chemat să facă bine și în Cer, după o viață pămînteană pe care și-a consacrat-o mai binelui semenilor săi.
L-am cunoscut în prima jumătate a deceniului nouă, al secolului trecut. Era cel mai tînăr director de întreprindere din județul Neamț, un om de o energie parcă inepuizabilă, de un pragmatism aparte. A fost omul care a dat valoare suverană, de principiu, propoziției ” De ce complicat, cînd se poate simplu!”. A avut drag de oameni, și oamenii l-au îndrăgit. Puțini ca el au știut mai bine să vorbească ”și cu opincă, și cu vlădică”, indiferent în care împrejurări, pe ogoare sau în zootehnie, în parlament sau la guvern, în țară sau străinătate.
Cel plecat, așa cum cu mîndrie spunea, ”cu traista-n băț” din Iucșa-Bozieni a cucerit lumea prin conduita sa, prin simplul fapt că a iubit oamenii. Culiță Tărâță a fost, fără de tăgadă, un lider. Oriunde s-a aflat, pentru că nicicînd n-a uitat de unde a plecat! Sigur, n-a fost un om perfect, însă onestitatea cu care o recunoștea impunea respect. Și autoritate. Autoritate conferită de însușirea ”măsurii lucrurilor”. Ca jurnalist, am avut privilegiul de a-i fi, în multe ocazii, în preajmă. Depun mărturie că totdeauna impresiona prin tactul și condescendența pe care le statornicea în relațiile cu cei cu care intra în contact.
Pilduitor era și pentru partenerii de afaceri, oameni grei, mari, de toate națiile. ”Culiță Tărâță a fost un vizionar. Un pionier pentru agricultura românească, dar și europeană. De bună seamă, tebuie să-i rămînem recunoscători!”, declara, acum doi ani, un reprezentant al board-ului companiei americane DuPONT, la o mare reuniune a agricultorilor din România și din Europa. La fel și alți lideri ai unor mari firme din lume, care slujesc agricultura: Pioneer, Aectra, Bayer, Monsanto, Claas, Gaspardo, Keys, John Deere, New Holland, Massey Ferguson ș.a. Companiei TCE 3 Brazi i-a fost decernat, acum puțini ani, echivalentul Premiului Oscar în Agricultură, ca o răsplată pentru performanțele de nivel european și mondial înregistrate la Neamț și, mai ales, în Insula Mare a Brăilei, cea mai mare exploatație agricolă din Europa.
În Insulă, bunăoară, am ajuns pentru prima dată în 2001, anul preluării exploatației de la niște chelneri trimiși de fostul ministru al agriculturii, sinistrul electronist Avram Mureșan, să se înstăpînească acolo. Au reușit, sub proteguitoarea ”atenție” a autorităților din a doua jumătate a anilor ”90, veacul trecut. Au jefuit totul, de la tractoare și semănători, combine și alte utilaje,  pînă la negustorirea a mii și mii de animale și a zeci și zeci de tone de cereale. Au distrus sistemul de irigații, n-au mai gospodărit și cultivat terenul etc. Stuful  a ajuns și la 3 metri înălțime, instalîndu-se și copleșind suprafețe imense. Însă, ușor-ușor, de la an la an, lucrurile au început să capete alt contur, cel al profesionalismului. Pentru asta, a fost nevoie de muncă, de credite, de oameni, de timp. Cum arată astăzi Insula? Impresionant, fapt pentru care e și rîvnită de atîția. Mari șmecheri!...
 Firește, zbaterile de a face din IMB un etalon al agriculturii românești și un reper al celei mondiale, dar, mai ales, alte-multe încercări la care l-au supus nevrednicii vremii l-au vlăguit pe Culiță Tărâță. Boala s-a insinuat nemernic în bărbatul care emana energie, motivație, binemeritare, bucuria de a trăi.
S-a stins, nedrept și prematur, cu doar cîteva zile înainte de a-și serba și Onomastica, și Aniversara( 62 de ani, pe 6 decembrie 2014). Ca întotdeauna, alături de oameni.
 ” Cea  mai tristă zi din viața fiecăruia este cea în care nu mai ești înconjurat de oameni!” și ”Niciodată, să nu mănînci o bucățică singur!” sînt, iată, îndemnurile  lui Culiță Tărâță, care vor reverbera pururi în sufletele celor ce l-au cunoscut, ale celor cărora le-a dăruit din prinosul dobîndirilor sale.

Președintelui de Onoare al revistei ”Calu Iapa”,

PIOS OMAGIU!  

Iunie 2014. Alături de ing. Culiță Tărâță, în Insula Mare a Brăilei, la Simpozionul internațional consacrat performanțelor agriculturii. O manifestare științifică ajunsă la a XIV-a ediție, onorată de aproape 4.000 de fermieri și specialiști români și străini. 



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

free counters

Copyright

Protected by Copyscape Duplicate Content Detector