31 ianuarie 2017

Omagiu Caragiale


... LA PROST TREBUIE MEȘTEȘUG, NU GLUMĂ!...

 Traian SOCEA

 

        Acum, 15 ani, în săptămînalul „MOFTUL neam(ț)ului”, la care prestam ca „Moftangiu șef”, publicam un crîmpei-evocativ din „Amintiri despre Caragiale” ale lui Octavian Goga. Caragiale, la 59 de ani, cu un an înainte de a muri(la Berlin, în 1912), îl vizitase pe Goga la Seghedin, unde acesta se afla în închisoare, și căruia îi povestise cîteva pățanii din viața sa de revizor școlar.

 

                           „Meșeteșugul conducerii la români”

 

     „Mai acum vreo 30 de ani( la vîrsta de 30 de ani, Caragiale fusese numit revizor școlar pentru județele Neamț și Suceava), eram revizor școlar la Piatra Neamț... Trenuri nu găseai prin Moldova, mergeam la inspecții călare.

      Săteam la un popă. Avea popa o iapă murgă. Zic, să mi-o dai părinte, dimineață.... Popa zîmbea. Prea bucuros, domnule Iancule. Și am plecat. Cît m-a zolit iapa ceea, mă...Oricum dam din căpăstru ieșea rău. N-o puteam cîrmui nicidecum. M-am întors la vreo două ceasuri tot apă.

               - Părinte, cît face iapa asta?

               - Face zece galbeni!...

            - Ei, pune dumneata cinci, că pui și eu cinci, s-o tăiem, că-n asta-i om...

       - Ba să n-o tăiem, domnule Iancule, mai bine să-i învață năravul...Știi ce? Cînd o încaleci și ajungi la o răspîntie, dacă vrei să apuce la stînga, tu să tragi de frîu la dreapta...Da să tragi cumplit, auzi... Să vezi c-o ia la stînga...

Așa am făcut...

       - Ei vezi, LA PROST TREBUIE MEȘTEȘUG, NU GLUMĂ... Ascultă-mă!...”

 

 I.L. CARAGIALE


2002 - Anul Caragiale - 150 de ani de la naștere

2002, pe vremea cînd se mai făcea presă. Pi la noi...


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

free counters

Copyright

Protected by Copyscape Duplicate Content Detector