14 aprilie 2017

Redivivus “Sărbătoarea stînii”,

La Sfîntul Petru, la Balta Roşie - muntele Gorganu

  
Vasile Ostahie,, Chef dacu' bunătăţilor
 tradiţionale...
Nu ştiu alţii cum mai sînt, dar eu mai-mereu îmi amintesc de evenimentele ce-au marcat viaţa comunităţii natale; la care am fost părtaş mai mult sau mai puţin, şi pe care le-am trăit cu un entuziasm ce şi astăzi reverberează în propria-mi fiinţă. De bună seamă, aş putea încerca o anume cronologie a întîmplărilor care i-au însufleţit pe contemporanii – consăteni ai mei, în înţelesul cel mai nobil. Adică, altruism, comunicare, solidaritate, generozitate, participare, implicare – însuşiri proprii fiinţei umane, care, laolaltă, înseamnă caracter, cred eu...

Vreo cîteva zile în urmă,  “la una mică”, zăbovesc cu strănepotul Mihăiţă Panainte( eu fiind văr, după mama, cu bunicul său – Costică Tărcăuanu, Dumnezeu să-i ierte pe amîndoi!), la bar, “La Adriana”( strănepoată, şi ea!).
Fireşte, cu un artist ca Mihăiţă, vorbim despre unele-altele-alese, neuitînd să-l felicit pentru dedicarea sa în slujba comunităţii noastre. Mihăiţă este un OM, pilduitor pentru conduita sa; şi acasă şi în societate.

Ei bine, între cele reamintite, vorbim şi despre “Sărbătoarea stînii pastorale”. În fapt, e vorba de serbarea pe care, în fiecare an, din 2005 pînă-n 2011, Adrian Socea( care mi-e neam mai îndepărtat, pe ramificaţie daco-romană!...) şi părintele Gheorghe Nistoreanu – parohul Bisericii din satul Piatra Şoimului, o organizau pe muntele Gorganu, în apropierea Cetăţii dacice Horodiştea( unde au săpat şi celebrii arheologi Constantin Mătasă- întemeitorul Muzeului de Istorie al judeţului Neamţ - şi, respectiv, academicianul Radu Vulpe, în perioada interbelică!)…
Sigur, n-am fost invitat la prima ediţie!.. Auzisem, însă, că cea sărbătoare ar putea avea proporţii de eveniment. Pentru consătime, fireşte. Abia cînd Adrian Socea şi-a reprezentat “înemurirea noastră daco-romană”, am fost onorat cu invitaţia de a participa şi eu. Drept care, revista Calu Iapa este, în anumite proporţii, mărturie…(Traian SOCEA)


Continuare, pe www.crantanitori-de-ambe-sexe.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

free counters

Copyright

Protected by Copyscape Duplicate Content Detector