24 mai 2017

Ultima oră!


Potabilitatea apei „Izvorului de ochi” de la Neguleşti-Luţescu

Raport de încercare din  16 mai 2017
Coadă la "Izvorul de ochi"...

Traian SOCEA


La începutul lunii februarie 2017, doamna Roxana Şneider a prelevat probele de apă necesare analizării parametrilor săi fizico-chimici şi bacteriologici. Analizele au fost efectuate la DSP Iaşi, confirmînd potabilitatea acestei ape. Lucru pe care-l puteţi vedea în articolul „Potabilitate garantată”, publicat în revista noastră, în 6 martie 2017. Evident, acest fapt a bucurat multă lume care foloseşte apa de aici. Au fost, aşadar, „analizele de iarnă”.
Acum, prietenul şi consăteanul Petrică Ailenei, şef de divizie la Compania Apaserv Neamţ, ne-a oferit „analizele de vară” ale apei, ale cărei probe domnia sa le-a prelevat în data 16 mai 2017. Evident, şi acestea confirmă potabilitatea, chiar dacă unii parametri înregistrează valori sensibil-diferite faţă de cele din buletinul anterior. Prin urmare, acestea din urmă ilustrează relativitatea condiţiilor prelevării probelor, în sensul diferenţelor iarnă-primăvară-vară( prezenţa precipitaţiilor şi infiltrarea solului, pînă la vîna izvorului).
Aşadar, aşa cum şi oamenii locului spun, folosirea apei este optimă cîteva zile după ploaie sau după ce dezgheţul de primăvară s-a isprăvit. Indiciul este tocmai limpezimea apei pîrăului Iapa, a cărui albie se află la 60 de metri de izvor.
Mulţumesc, şi în numele cititorilor revistei Calu-Iapa, domnului inginer Petrică Ailenei! 

În facsimil, ultimul buletin:
P.S.: Am fost întrebat de istoria "Izvorului de ochi" sau, cum îi mai spun unii, "Izvorul lu' Grasu", precum şi despre calităţile curative ale apei sale. Sigur, în revista"Calu-Iapa" am mai scris anumite lucruri. 
Pentru lizibilitate, măriţi imaginea!
Cu mic, cu mare  către izvor, pe cărare...
Aşadar, de la oamenii locului, am înţeles că izvorul a fost descoperit de către muncitorii nemţi de la Fabrica de sticlărie, care a funcţionat în imediata apropiere pînă în 1913, cînd a fost mistuită de un incendiu. La fel, mi s-a spus că în zonă, acum peste o sută de ani, a existat o colonie muncitorească, locuitorii săi folosind apa pentru băut şi gătit. Calităţile curative ale acestei ape nu sînt o legendă, localnicii constatînd că, spălîndu-şi proprii ochi, văd mai bine. Ochii mei depun mărturie: văd mai bine, mai curat, mai limpede... Adevărat, în fiecare dimineaţă "risipesc" o cană de 250 ml. pe ochii mei. La fel fac mulţi contemporani din zonă. Prin urmare, pînă acum, apa n-a fost analizată şi din perspectiva proprietăţilor sale terapeutice. Inutil să vă mai spun că, ţinută în beci, de pildă, această apă nu se strică vreme îndelungată. Se pare că viţa izvorului traversează un zăcămînt de argint. Şi nu numai. Iată un posibil motiv al existenţei acestei APE VII de la Neguleşti.



2 comentarii:

  1. Analizele de iarna arata adevarata valoare a izvorului in sine! Ceea ce iese din adincuri. Imediat dupa topirea zaoezilor sau dupa ploi abundente apa ,, propie " este amestecata cu cea de ploaie sau zapada !

    RăspundețiȘtergere
  2. Adevărat, domnule profesor! Am şi făcut menţiunile acestea. Mulţumesc, iar, fiicei dvs., care a executat analizele apei, prin DSP Iaşi, şi ni le-a transmis spre publicare.

    RăspundețiȘtergere

free counters

Copyright

Protected by Copyscape Duplicate Content Detector