20 aprilie 2010

Statiunea Negulesti - izvor de sanatate

Aflata la o altitudine de circa 400 m, intr-o zona de deal si coline impadurite, la confluenta muntilor Gosmanului si depresiunea Cracau-Bistrita, Statiunea balneo-climaterica Negulesti dateaza inca din anul 1874, cind localnicii au descoperit efectele miraculoase ale izvorului "care tamaduieste durerile de ochi".
Este strabatuta de piriul Iapa, in apa caruia Calistrat Hogas, in drumetiile sale spre Manastirea Nechit, a pescuit bosteni, zlavoace si pastravi.
Amplasamentul de acum al statiunii se afla în satul Neguleşti - Piatra Soimului, la o distanta de 25 km de municipiul Piatra Neamt si 10 km de orasul Roznov, accesul fiind asigurat de DN 15 A, care face legatura cu Ardealul prin trecatorile Oituz si Ghimes Palanca, desigur, cu o abatere de 9 km.
Pitorescul zonei este dat de frumusetea padurilor de foioase si conifere, precum si de salbaticia acestora, unde cerbul si ursul salasuiesc in tihna. Micul baraj natural "Veselaru", format in anul 1940, datorita unor alunecari masive de teren, cu o suprfata de 3.5000 mp, completeaza cadrul feeric al locurilor, fiind vizitat de foarte multa lume, cu precadere de tineri.
La 2 km , in amonte de statiune, izvorul tamaduitor are un debit apreciabil, iar calitatile terapeutice i-au fost recunoscute de nemtii si polonezii care au lucrat la fabrica de sticla din satul Negulesti. Pe cursul superior al pîrîului Iapa se afla cascada Duras, punct de mare atractie pentru turisti, in apropierea careia se pot observa si astazi urmelele fostelor mine de chihlimbar, de unde era extrasa aceasta piatra semipretioasa de culoare rosie-verde si neagra.
De-a lungul vaii, de la statiune pina la cascada, se întilnesc numeroase poieni, sugerînd drumetilor aflati in trecere o "Vale a Prahovei", in miniatura.
In 1935, pe 16 aprilie, Vasile Albet, un inimos locuitor al satului Negulesti, prin Adresa nr. 6393, solicita Ministerului Industriei si Comertului (Directiuniii Minelor) reamenajarea Statiunii Negulesti. In urma demersuriler facute, statiunea si-a reluat activtatea functionnand pina in 1962, cind lipsa de fonduri si nepriceperea unor administratori au contribuit la incetarea activitatii.
Atunci a fost demolată o clădire cu doua nivele si 22 de camere, care includea sediul administratiei, bucataria si baza de tratament.
In 1978, în baza datelor existente, a fost intocmit un studiu de catre subsemnatul, in vederea repunerii in valoare a apelor minerale din fosta statiune, adresat Ministerului Turismului, fostului Consiliu Judetean Neamt si Centralei de Fire si Fibre Sintetice Savinesti, infiripindu-se astfel o noua speranta de renastere a statiunii Negulesti. Prin Adresa nr. 2341/4 ianuarie 1979. Ministerul Turismului a instiintat CFFS Savinesti (pe directorul Valeriu Momanu) ca, in anul 1980 se va efectua un studiu geologic de specialitate, faza I. Acesta a durat aproape 4 ani si, in urma celor 3 foraje, au fost descoperite 3 izvoare cu ape minerale, argument hotaritor pentru construirea unei baze de tratament : "Apele clorosodice descoperite sunt destul de rare si apar, in general, in axurile antidinalelor faliate, mai mult sau mai putin eversate, care au o concentratie foarte mare."
Potrivit indicatorilor dati la IMFBRM, aceste ape minerale sunt indicate in urmatoarele afectiuni: stări preartozice (tratment profilactic), reumatism degenerativ, artroze ale coloanei si ale articulatiilor periferice, reumatism articular, tendinite-periartrite, sechele musco-articulare şi nervoase periferice post traumatice.
Studiile realizate în perioada 1935-1962, publicate în Indreptarul balneo-climateric, editat de Ministerul Sanatatii şi Prevederilor Sociale, (editia 1965, p.188), au relevat ca apele de la Negulesti sunt indicate in tratarea afectiunilor reumatismale, ginecologice - in special inflationale, afecţiunii ale aparatului locomotor si ale sistemului nervos.
Chiar şi dupa desfiintarea staţiunii, în 1962, un numar foarte mare de persoane din toata tara au continuat sa vina în Neguleşti, la persoane particulare, folosind aceste ape si fara supraveghere medicala, fiindu-le recunoscuta eficienta terapeutica. Astfel, concluziile IMFBRM au atestat ca apele clorosodice de la Negulesti pot fi folosite in cura externa dupa diluare, in proportie de 1:3, in tratmentele precizate mai sus. Dupa efectuarea studiilor, pe 6 octombrie 1986, au inceput lucrarile de constructie la noua baza de tratament a Statiunii Neguleşti, în anul 1990 fiind finalizate cele doua pavilioane, cu 53 de apartamente (128 locuri), baza de tratament de la subsol, cabinetele medicale, centrala termica, sistemul de captare a apei potabile si sarate, cit si statia de epurare.
Din 1990 si pînă în 1992, statiunea a fost preluata de SC Baltur SA Piatra Neamt, care a "reuşit" sa stagneze dezvoltarea, dupa cum a procedat si cu alte obiective, conduse spre faliment, din judetul Neamt.
Dupa preluarea Bazei de tratament de către Directia Sanitară Neamt (1992), s-a intocmit un studiu de proiectare, faza a II-a, aprobat de catre toate forurile competente, iar in 1995 au inceput lucrarile de dezvoltare, prestate de Urbanex SA Piatra Neamt. Astfel, s-au construit spalatoria, corpul de legatura cu cele patru nivele si casa liftului, bazinul de recuperare, calea de acces la statia de epurare, a inceput modernizarea centralei termice. Lipa fondurilor si intirzierea unor lucrari de catre constructor au condus la tergiversarea termenului de punere in functiune a celei de-a doua etape de dezvoltare, fiind evidenta necesitatea finalizarii canalului termic, dotarea cu aparatura specifica unei baze de tratament, instalaţiile bazinului de recuperare etc.
Numărul mare de persoane care au beneficiat de tratamente în staţiuni consacrate n-a inregistrat rezultate îmbucurătoare ca aici, la Neguleşti;
Este o dovada în plus ca apele minerale din zona reprezintă un mijloc de recuperare a sanatatii.
Deja sunt cetaţeni care vor sa pună in valoare efectele benefice ale apelor, prin eforturi proprii. Sunt un optimist si cred ca nu peste mult timp efectul apelor minerale de la Neguleşti va deveni o certitudine precum si un obiectiv serios de investitie in ochii celor care distribuie bugetul, astfel ca finalizarea lucrarilor sa confere semenilor un reper garantat de sanatate.
Gheorghe MARIAN
(articol publicat in anul 1998, în revista "CALU-IAPA")

3 comentarii:

  1. Un foarte frumos site-ului. Datorită eforturilor din trecut ...

    RăspundețiȘtergere
  2. Vă muțumesc pentru cuvintele frumoase.

    RăspundețiȘtergere
  3. I can see that you are an expert at your field! I am launching a website soon, and your information will be very useful for me.. Thanks for all your help and wishing you all the success.

    RăspundețiȘtergere

free counters

Copyright

Protected by Copyscape Duplicate Content Detector