15 iulie 2017

Poveşti adevărate, de prin sate adunate...

                               
            EURO DISCOUNT, blazon pentru Piatra Şoimului

                                Vasilică & Ciprian, fii ai comunei
Traian SOCEA

Vineri, 14 iulie, obşteştile cumpărături...
În urmă cu aproape 20 de ani, din comuna Piatra Şoimului, deja mulă lume luase calea străinătăţii. Se ştie, Săvineştiul gîfîia a pieire, pe la Roznov cele cîteva unităţi de producţie îşi dădeau duhul, iar oraşul Piatra Neamţ intrase şi el în moarte clinică, tot în privinţa sucombării întreprinderilor ce odinioară prosperau. Mii şi mii de salariaţi îşi pierdeau locurile de muncă, trimişi fiind în şomaj, primind pomană compensaţii meschine, anume calculate de diriguitorii vremii. Prin 2010, se ajunsese ca aproape 40% din cei 9.000 de locuitori ai comunei, marea majoritate fiind tinerii, să fi fost plecaţi în Italia, Spania, Germania, Franţa, Anglia, Grecia, precum şi-n alte zări.
Aşadar, în urmă cu aproximativ 20 de ani, de la Piatra Şoimului, tinerii Vasilică ALBAŢĂ şi Ciprian PAISA( verişori, după mame) luau drumul Italiei. Învăţaţi de acasă, de la părinţi, cu munca, evident că, deşi de nu le-a fost uşor,  încet-încet, cu hărnicie şi devotament, au convins, devenind oameni de bază pentru angajatorii lor. Prin urmare, Vasilică şi Ciprian au furat meserie, lucrînd mai mult de cît trebuia pentru a-şi însuşi toate cunoştinţele şi rigorile în domeniul măcelăriei, carmangeriei, etalării şi comercializării produselor. În cîţiva ani, cei doi şoimari au cutezat să-şi deschidă propriile afaceri în Italia, pe care le-au şi extins, cu tenacitate şi profesionalism. Alături au atras români de la Piatra Şoimului, consăteni sau rude, care, în bună parte, s-au folosit de exemplul lor şi şi-au croit, la rîndul lor, propriile afaceri, deschizînd măcelării, laboratoare de carmangerie, magazine. Evident că Vasilică şi Ciprian şi-au dezvoltat afacerea, impresionînd prin seriozitate, calitate şi fermitate, de parcă s-ar fi născut în Italia şi ar fi respirat capitalism din pruncie. De bună seamă, cînd în august, luna vacanţei pentru „stranieri”, mulţi dintre consăteni se-ntorceau acasă, aflai despre cum se descurcă unul-altul.
Mărturisesc că mă bucuram de succesul lor, pentru că mulţi dintre ei deja se ancoraseră semnificativ în realitatea societăţii italiene, spaniole etc., semnul prosperităţii lor fiind, în principal, casele şi vilele ce prindeau semeţie în bătătura părintească. Evident că auzisem lucruri generoase, frumoase şi însufleţitoare, şi despre Vasilică şi Ciprian, îndeosebi de la Adrian Socea, care, înainte de a deveni veritabilul fermier şi constructor de astăzi, şi el a acumulat capital în Italia. Nu-i cunoşteam personal, ei fiind mai tineri decît mine şi locuind peste deal, în satul Piatra Şoimului. Sigur că m-am bucurat de povestea lor de succes, din patriotism şi din orgoliul că românii Vasilică şi Ciprian, de la Calu Iapa – numele de odinioară al comunei Piatra Şoimului – sînt oameni vrednici şi s-au impus într-o Italie nu mereu prietenoasă...
Vestea cum că Vasilică şi Ciprian vin acasă, să pornească o investiţie fără egal pentru comuna noastră, m-a entuziasmat. Cînd la ieşirea din Săvineşti, pe partea stîngă a şoselei ce duce la Piatra Neamţ, vis-a-vis de defuncta platformă chimică, se-ntrupa supermarketul lor, Euro Discount, mărturisesc că am trăit parcă propria-mi bucurie.

                       Salariaţii, aproape toţi de la Piatra Şoimului...

Imagine, aproape frontală, a ctitoriei V & C
Au trecut, iată, 9 ani de atunci, şi Euro Discount este un nume de referinţă în domeniu, dezvoltarea susţinîndu-se pe raportul rezonabil calitate/preţ al produselor de carmangerie, preparate în laboratorul propriu, după reţete tradiţionale, meşteşugite chiar de Vasilică şi Ciprian. La Eurodiscount, vin zilnic în jur de o mie de oameni, după inegalabilele preparate din carne de porc, de vită şi de pasăre, dar şi după fripturi, cefe şi cotlete... Apoi, păstrămuri de oaie, mezeluri şi cîrnaţuri care-ţi smintesc nasul de la locul său şi-ţi îneacă gura de salivă, într-atîta poftă provocîndu-ţi, văzîndu-le etalate în vitrine şi rafturi, atunci scoase din afumători sau din cuptoare.
La Euro Discount se lucrează în două schimburi şase zile din săptămînă, duminica programul fiind de la 7,00 la 14,00. Ei bine, un fapt ce-mi sporeşte patriotismul local: cei mai mulţi dintre salariaţi - aproape 100 - sînt de la Piatra Şoimului. Marea lor majoritate tineri, care fac naveta, cale de 6-10 kilometri pînă la Săvineşti, din toate satele comunei: Neguleşti, Luminiş, Piatra Şoimului, Poieni. De navetă, ca şi de masă( la cantina proprie) se îngrijesc Vasilică şi Ciprian. Tot de asemenea, patronii au grijă ca oamenii să aibă salarii şi stimulente adecvate, pe potriva prestaţiei fiecăruia.   

                               În ajutor celor care au nevoie

Aşa cum, mai de mult, am reţinut de la primarul comunei, domnul Neculai Nicorescu, Euro Discount, care îşi are sediul social în Piatra Şoimului, contează pentru administraţia locală, fiind întîiul agent economic contribuitor şi sub aspectul numărului de angajaţi, şi al cifrei de afaceri. Apoi, cu discreţie şi modestie, Vasilică Albaţă şi Ciprian Paisa sînt alături şi de şcoală, şi de biserică, şi de oamenii nevoiaşi.
Părintele Lucian Mocănaşu îşi exprimă mereu recunoştinţa pentru ajutorul celor doi, oferit şi pentru biserica din Neguleşti, şi pentru anasmblul „Datina străbună” de aici. La fel, familia Euro Discount a ajutat şi biserica de la Poieni, la construcţie şi la sfinţirea sa de către Î.P.S. Teofan, în toamna anului trecut. Tot fără tam-tam, cei doi patroni îşi arată solidaritatea cu cei aflaţi în necaz, suferinţa semenilor nelăsîndu-i indiferenţi; construirea unui adăpost deasupra capului unor nevoiaşi însemnînd alt gest de frăţietate omenoasă...

Ca persoană fizică, depun mărturie că marea majoritate a cumpărăturilor, inclusiv mărfuri industriale, le fac la Euro Discount, cam o dată pe săptămînă. Mai tot timpul, îi văd pe Vasilică şi Ciprian în echipamentul de serviciu, servind cumpărătorii alături de slariaţi, sau stînd de vorbă cu clienţii în chipul cel mai firesc, cu solicitudine, bun-simţ, bună-purtare. Cu Vasilică, ne salutăm cu amabilitate, cu demnitatea apartenenţei comune, a locului de baştină. Parcă tot timpul mă simt dator să-i spun că sînt foarte mulţumit de serviciile eleganţilor şi amabililor oameni ai familiei Euro Discount. Ciprian nu mă cunoaşte, însă ştiu că şi el e un om aparte, altfel n-ar face echipă cu Vasilică, n-aşa?!...

Ieri, vineri, a fost ziua mea de cumpărături. Azi, sîmbătă, scriu aceste rînduri. Cu bucurie şi cu nădejdea că precum Vasilică şi Ciprian vor fi cît mai mulţi. Şi la Piatra Şoimului, şi în România!... 
P.S.:  De bună seamă,Vasilică şi Ciprian desfăşoară afaceri de succes în continuare, în Italia.  La fel, şi alţi români de la Piatra Şoimului. Şi lor, şi tuturor, succes!





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

free counters

Copyright

Protected by Copyscape Duplicate Content Detector