Parohia Piatra Șoimului este așezată de-a lungul albiei pîrîului Calu, în depresiunea străjuită de dealurile Horodiștea, Gorganul, Falcăul, Siniviciul, Murgociul, Desetul, Cărpinișul, Pleșa și Iepei.
Nevoia construirii unei noi biserici s-a arătat o dată cu înmulțirea populației, cînd biserica de pe dealul Horodiștea devenise neîncăpătoare, prin mutarea multor familii pe valea rîului Calu.
Construcția acestei biserici a început în anul 1903 și s-a terminat la 3 noiembrie 1919, cu contribuția credincioșilor din parohie, sub conducerea preoților Dumitru Mihăilescu și Ioan Roșescu, dar și a epitropilor Ionel Apreutesei și Neculai Albeață. Este construită din piatră, în formă de cruce treflată, cu trei turnuri mărețe ce i-au dat un aspect de catedrală. A fost pictată în proporție de 50 % cu scene biblice în ulei, în stil neoclasic, de pictorii Ioan Ionescu din Roman și Ioan Grigore Constantin din București.
Biserica are hramul Nașterea Maicii Domnului și a avut obiecte de mare valoare, în special cărți de cult din secolele XVII și XIX, care au fost duse, pentru conservare, la diferite mănăstiri.
În anul 1945 s-a adăugat pridvorul din cărămidă, acoperit cu draniță și pictat de pictorul Nicolae Cristea Bibanovici, din Piatra Neamț. Aceste lucrări făcute sub conducerea preotului paroh Ioan Ungureanu, care a oficiat între anii 1939-1978, cu cheltuiala și munca enoriașilor din parohie.
Împreună cu preotul Ioan Ungureanu a mai slujit și preotul Vasile Amironesei. Din anul 1978, în locul preotului Ioan Ungureanu a venit preotul Gheorghe Nistoreanu, preot II. În 1984, prin decesul preotului Vasile Amironesei, preotul Nistoreanu este numit paroh, iar postul rămas vacant a fost ocupat de preotul Mihai Popa, ca preot II.
Sub conducerea preotului paroh Gheorghe Nistoreanu au început o serie de lucrări la biserică și în jurul ei: împrejmuirea cu gard de plasă de sîrmă, cu stîlpi de țeavă pe temelie de beton, a curții bisericii și a casei parohiale, în 1985; construirea a două trapeze, una pentru servit masa la hramuri și diferite întruniri și alta pentru adunările asociației Oastea Domnului, din cadrul Bisericii Ortodoxe Române, în 1986-87.
În 1989 s-au executat reparații capitale la biserică: tencuieli exterioare, în praf de piatră, consolidări la ziduri și turnuri și acoperirea cu tablă zincată.
Totodată, din cauza degradării, se impuneau reparații interioare, dar evenimentele din 1989 au întrerupt activitatea în biserică. In 1990 s-a ridicat o troiță din stejar, în cinstea eroilor căzuți în Revoluție. Apoi s-a ridicat un foarte frumos monument din marmură, în cinstea ostașilor eroi din parohia noastră, care s-au jertfit în al doilea război mondial.
În anii 1994-1996 s-a construit a nouă casă parohială, iar între anii 1997 și 1999 s-au efectuat ample reparații interioare, prin tencuirea pereților și împodobirea lor cu pictură italiană fresco, foarte frumoasă. Lucrarea a costat 200 milioane lei, sumă colectată numai de la enoriașii din parohia Calu. Semnificativ este faptul că în ciuda vremurilor de vădită sărăcie a populației, toate realizările s-au făcut numai cu cheltuiala enoriașilor, fără vreun sponsor din afara parohiei. Un singur fiu al satului, care locuiește în județul Bihor, a donat 17 milioane. Ceilalți, locuiesc în Calu: Neculai, Harlambie, Constantin, Alexandru, Vasile, Ioan, Victor, Maria, Gheorghe, Natalia, Elena, Ana și mulți alții, pe care Dumnezeu să-i pomenească în împărăția sa.
Cu Dumnezeu înainte!
Preot Gheorghe Nistoreanu
Ma numesc Ioana Ungureanu si sunt nepoata preotului Ioan Ungureanu, si vreau sa va multumesc din suflet pentru ca l-ati pomenit si pe bunicul meu. A slujit cu credinta biserica si i-a iubit foarte mult pe enoriasii comunei. Perioada traita aici a fost una foarte fericita, de care mereu si-a adus aminte cu mare placere.
RăspundețiȘtergereMa numesc Elena si sint nepoata lui Vasile si Elena Cristea A fost un preot minunat,preotul Ungureanu care stia sa se roage pentru oameni ,impreuna cu bunicul meu care a fost dascal .Astazi nu mai este asa ceva in Piatra Somului . A plecat DUHUL SFINT din sat la noi .
RăspundețiȘtergerePiatra Soimului , este ,a fost si va fi un sat binecuvintat . Sint ,au fost unii sateni diferiti .Stinca piatra soimului are ceva deosebit . Sarbatori fericite !!!!! Sanatate si noroc la toti satenii . Preotilor Gheorghe si Mihai le doresc viata lunga . Toate cele bune !!!!! Elena ,nepoata lui Vasile si Elena Cristea SARBATORI FERICITE SI O MASA IMBELSUGATA
RăspundețiȘtergere