În noul-vechi cămin cultural din Luminiș
Traian SOCEA
Un spectacol-eveniment, un adevărat festival închinat Sărbătorilor Iernii a avut loc, așadar, în noul-vechi cămin cultural din satul Luminiș, comuna Piatra Șoimului, județul Neamț. De excepție, această manifestare artistică susținută de membrii Ansamblului „Datina străbună” din Negulești, condus de preotul Lucian Mocănașu, de cei ai Grupului folcloric „Miorița”, din satul Piatra Șoimului, fondat de Milucă Oțel, precum și de către minunații artiști ai formației „Eu cred!” din comuna Tașca, județul Neamț, însoțiți de preotul-poet Dorin Ploscaru, parohul bisericii din satul Vaduri, comuna Alexandru cel Bun, județul Neamț.
Căminul, reabilitat cu fonduri europene (un proiect de 200.000 Euro, accesat prin GAL „Nicolae Roznovanu”) a revenit la viață, îmi mărturisea minunatul artist Mihăiță Panainte, după 31 de ani.
„ În 1986, am plecat în armată, cam pe vremea asta, își amintește Mihăiță. Aveam pe inventar aparatură, recuzită ș.a. în valoare de cam cît o Dacie. Conduceam un cenaclu, frecventat nu numai de consătenii noștri, împreună oferind spectacole localnicilorși nu numai. Cei mai în vîrstă își amintesc de cîți mari artiși, trupe de teatru, soliști și orchestre de muzică populară au poposit pe vechea scenă. După revenirea din armată, m-am dedicat carierei personale. Din păcate, activitatea cultural-artistică, inițiată și organizată de învățătorul Vasile Agavriloaie – Dumnezeu să-l ierte! – a dispărut, mai ales după 1989. Firește că, în atîția ani, și clădirea s-a degradat. Sînt tare bucuros că, de-acum, vom avea locul nostru și nu ne vom mai chinui prin prin săli de nunți, locuri nepropice pentru un act artistic”.
Așadar, spectacolul de duminică, 18 decembrie 2016, a fost un adevărat regal. Inaugural, chiar, deși primarul Neculai Nicorescu a declarat că inaugurarea oficială a căminului va avea loc în vara anului viitor, totodată asigurînd spectatorii că mai sînt unele lucruri de făcut, anumite finisări și dotări specifice și că, fiind vorba de reabilitare, proiectul a impus rigori specifice, obligatorii de respectat.
Părintele Lucian Mocănașu, întemeitorul Ansamblului „Datina străbună”, a spus:„ Sînt bucuros că Dumnezeu a vrut să beneficem, cu toții, de un asemenea lăcaș. Pentru cultura și spiritualitatea noastră. Avem atîția copii talentați, elevi la Liceul de Artă din Piatra Neamț, studenți la Conservator. Cu toții au pornit de la Negulești, își însușesc măiestria de a cînta la mai multe instrumente, descoperă și cultivă tradiția locală, românească, spiritualitatea noastră creștină, strămoșească. Sînt lucruri pe care mi le-aș dori să existe în toate comunitățile noastre rurale. Recunoștință pioasă regretatului Culiță Tărâță, care a vrut ca primul proiect aprobat de GAL „Nicolae Roznovanu”( pe care l-a și fondat) să fie acesta, al reabilitării acestui cămin cultural. Lui Culiță Tărâță, de altfel, îi datorăm recunoștință și pentru ce a devenit ansamblul nostru. Mă refer la susținerea materială și financiară deosebită. Apoi, mulțumim domnului primar Neculai Nicorescu. Dînsul s-a ostenit să implementeze proiectul acesta, de reabilitare a vechiului cămin cultural, de care să ne bucurăm cu toții”.
Prin urmare, se cuvin felicitări lui Marius Coșerariu de la Tașca, fost profesor de muzică la Școala Luminiș. Apoi, tinerilor artiști Teofana Mocănașu, Sînziana Aileni și excepționalei Daria Pintilie.
Cuvenită prețuire, tuturor artiștilor( și au fost vreo sută) care s-au aflat pe scena noului cămin cultural in Luminiș.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu