19 septembrie 2021

La mulți-mulți ani, Vasilică Mihăilă!

 La Aniversară

Pe 20 septembrie 1952, fix, făcea cunoștință cu lumina zilei, în bătătura părinților săi, Maria și Ioan, din Ruginoasa-Neamț, înveșmîntat de Domnul în straiele nevătămării deochiului, pruncul Vasilică, întîiul fecior al familiei. Vestea nașterii sale bucură întreaga comunitate, căci tatăl, ca factorul său poștal, a meșteșugit măiestru răspîndirea sa, spunîndu-vă doar că porțile celor cîteva sute de gospodării ale Ruginoasei au fost dezăvorîte întîi și-ntîi cu cîte una garafă de beutură întru cinstire și mulțămire Domnului, ca în văleatul boierului Balș – întemeietorul așezării, ș-apoi cu scrisorile și ziarele ce burdușeau gentoiul aferent, cu atîta corespondență precîtă se consuma în acele timpuri.

Era o toamnă cum numai fusese odinioară la Ruginoasa, atît de frumoasă și de bogată. Era un semn al predestinării, căci parfumul mănosului septembrie cotropi lungul, latul și înaltul așezării, binecuvîntînd și îmbrățișînd nou-născutul în faldurile binemeritării și propășirii sale în viață, desigur. Vasilică, însă, n-a rămas singurel în bătătură, părinții dăruindu-i încă un frățior și o surioară. Din păcate, cînd a împlinit 17 ani, mama sa a plecat la Domnul. Ca întîi-născutul, s-a-ngrijit și de cei mai mici, și de treburile gospodărești, așa precum o făcea buna sa mamă, neuitînd învățătura, căci în familia Mihăilă dragul de carte era de căpătîi, prin urmare singura șansă de deveni om în viață, mai cu seamă în acei ani în care colectivizarea nimicea oameni, destine.

Anii au trecut, Vasilică a isprăvit cu brio cele școli, una după alta, ajungînd între cei mai apreciați economiști din Neamț. În 1997, chiar pe 1 ianuarie, a juns la Grupul de firme TCE 3 Brazi, întemeiată de regretatul Culiță Tărâță. Aici, de ani buni, este director economic, la performanțele de excepție ale companiei contribuind și el, de bună seamă.

Depun mărturie că satisfacțiile sale profesionale fac buchet cu cele familiale, spunîndu-vă că, împreună cu soția sa, respectata învățătoare Maria Mihăilă, au doi flăcăi, amîndoi licențiați în informatică. Cel  mare, Silviu, lucrează în Londra, la Banca Angliei, iar cel mic, Marius, face IT de mare performanță la filiala din Cluj-Napoca, a unei mari companii americane. Dalia, fiica lui Silviu, e singura lor nepoțică, deocamdată. Adoră Tazlăul, locurile unde bunica Maria s-a născut, și unde, laolaltă, petrec cît de mult timp pot, cu toții, mereu înfiorați de legendarele plaiuri ale scriitorului I.I. Mironescu.

Ființă delicată, modestă și discretă, Vasilică Mihăilă risipește nezgîrcit asupra celor din preajmă pilda bunei cuviințe, pecetluind astfel rostul binemeritării și măsura tuturor lucrurilor, așa încît oricine din preajmă-i își recalibrează conduita față de sine, mai întîi, apoi și față de cei apropiați, firește. Astfel l-am deslușit în urmă cu 30 de ani, cînd întîmplarea a ales să mă plaseze în apropierea sa, ca un beneficiu al sorții.

Și la astă Aniversară, îți mulțumesc, prietene, pentru cumsecădenie, pentru nezgîrcenia de a fi om, de a arăta neostentiv că, într-adevăr, „a fi om e lucru mare!”.

De bună seamă, neuitat îmi va rămîne sprijinul oferit în tipărirea revistei „Calu Iapa”, precum și cel, atît de generos, la publicarea volumului „Incursiuni prin Regatul Natal – Calu Iapa”.

Iar mulțumesc, Vasilică Mihăilă, pentru frumoasele zile petrecute în preajmă-ți, mai ales cele de pe tărîmul iubitului Tazlău, în Poiana „3 Fântânițe”, alături de scriitorul Cezar Țucu, de ceilalți minunați prieteni ai domniei tale, cei 3 adorabili Nicolae: Minciu, Negreanu și Marin.

Mulțumesc pentru ospățul sadovenian, oferit la „3 Fântânițe”, poiana raiului, unde matale și prietenii vă-ntîlniți în cele zile de sărbătoare, desfășurînd între ăi albi mesteceni veritabile șezători literare, prezidate voievodal de maestrul Cezar Țucu, secondat haiducește de conu Nicu Minciu, mai ales! Neuitate rămîne-mi-vor tocănița de chitici, zămislită-n oală de lut, și gulașul vostru, de Tazlău, dezmierdat de voi, companionii, cu ingredientele divinei sațietăți în ăl ceaunoi de tuci, moștenit de la primarul Irimie Honcu, cel nemurit de Calistrat Hogaș!... Despre beutură, ce-mi făcu puhoi în gură, oi povesti altă dată, la următoarea-ți  Aniversară, parol!

Pîn-atunci, rămîi sănătos, coane Vasilică! Mereu, alături de dragii matale!   

La mulți-mulți ani, Vasilică Mihăilă!

Chef gulaș, Nicu Minciu 
Nicolae Negreanu, Nicolae Minciu, Cezar Țucu, Nicolae Marin și Vasilică Mihăilă
Nicolae Negreanu, Nicolae Minciu, Cezar Țucu,
Nicolae Marin și Vasilică Mihăilă - probă de cenaclu




Vasilică Mihăilă, la fântâniță 


Ospăț a la Tazlău











Și IO, polemici tăzlăoane.., supt bagheta scriitorului Cezar Țucu

Traian SOCEA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

free counters

Copyright

Protected by Copyscape Duplicate Content Detector