27 noiembrie 2023

ANIVERSARĂ

Revista „Calu Iapa” – 25 de ani de viaţă

300.000 de urmăritori, în toată Lumea 

        În urmă cu 26 de ani, inspectorul şcolar prof. Gheorghe Blaga mă invita la Tazlău, aşezare dragă mie încă din adolescenţă. Acolo, la căminul cultural, veniseră mulţi fii şi prieteni ai Tazlăului( comuna dintr-un singur sat, n.a.) să participe la un eveniment unic: lansarea revistei „La Tazlău”, publicaţie de istorie, cultură şi tradiţie locală.

Retrăiesc bucuria reîntîlnirii cu scriitorul Ticuţă Ardeleanu şi fratele său, deveniţi bucureşteni cu solid parcurs profesional, pe scriitorii Cezar Ţucu, Radu Dănăilă, cărora li se alăturaseră şi personalităţi remarcabile ale comunei, între care Paula şi ing. Vasile Ailincăi, dr. Georgeta Anghel, ing. Neculai Anghel, ing. Vasile Vântu, ingineri-fraţi Aurel şi Gheorghiţă Tănase, fraţii înv.Vali şi pr. Aurel Florea, precum şi mulţi alţi iubitori de propăşire a neasemuitului Tazlău, nemurit mai ales de băştinaşul scriitor I.I. Mironescu, cel care a adus aici o pleiadă de oameni ai spiritului, între care de prim-plan au fost  Sadoveanu, Vlahuţă, Panait Istrati etc.

Aşadar, catalizaţi de profesorul  Blaga, devenit  fiu al Tazlăului prin căsătorie, tazlăuanii au editat revista „La Tazlău”, ca omagiu adus scriitorului şi doctorului Jănică Mironescu. Din păcate, după plecarea la cele veşnice a mentorului, prof. Gheorghe Blaga, publicaţia şi-a încetat apariţia, din pricini diverse...Evoc aste lucruri şi ca recunoştinţă pentru profesorul Gheorghe Blaga, - Dumnezeu să-l odihnească! –  care m-a încurajat să înfiinţez revista ”Calu-Iapa”.

       De bună seamă, regret şi dispariţia revistei „Ţara Hangului”, după decesul întemeietorului său, înv. Teoctist Galinescu, şi a revistei „Podoleanu”, editată de poetul Alexandru Chelaru, în memoria compozitorului de muzică bizantină Alexandru Podoleanu, născut la Podoleni-Neamţ.

Prin urmare, revista noastră(vezi primul număr) a văzut lumina tiparului cam după un an, întîmpinînd 1 Decembrie 1998, şi, pentru că, vorba poetului - „trebuia să poarte un nume” – am numit-o „Calu Iapa”. Aşa am ales, ca obligaţie faţă de istoria multimilenară a aşezării noastre şi faţă de strămoşii noştri, persfilînd şi prejudecăţile şi însăilările peiorative, năroade, referitoare la cea mai nobilă fiinţă, calul, pe care neduşii la şcoală ni le asociau.

        Am spus în Argumentul lansării (vezi aici) că ”…vrem ca în paginile sale să-şi afle locul orice lucru bun şi însufleţitor, inspirator de frumos, generos şi benefic pentru mai binele sătenilor, cu toţii obligaţi la recunoştinţă şi cinstire faţă de memoria celor ce le sînt urmaşi, dar şi faţă de fii, nepoţi şi strănepoţi, cărora să le oferim şansa la afirmare, prosperitate şi civilizaţie.

        Încredinţaţi că vom sluji comunitatea locală, ne propunem să reflectăm faptele şi evenimentele, frumoase sau mai puţin, din realitatea noastră existenţială, cu aspiraţia că mîine va fi mai bine decît azi…”

      De bună seamă, iarăşi cuvenite mulţumiri şi neuitare sprijinitorilor efortului meu: prof. univ. dr. Marin Cârciumaru, scriitorul Adrian Alui Gheorghe, publiciştilor Viorel Cosma, prof. Gheorghe Radu, prof. Constantin Prangati, Prof. Gheorghe Ţugui, Gelu Amarinei, Diana Boghian, Smaranda Florian, după cum şi sponsorilor: Culiţă Tarâţă (2 apariţii), Ion Rotaru, Puiu Ralea şi Neluţu Albiş-Amigo (cîte o apariţie). 

E locul să spun, iarăşi, că revista a fost tipărită pînă în 2011, periodic, funcţie de resursele financiare. Peste 20 de numere, în tiraje de cîte 2-3.000 de exemplare distribuite gratuit, au fost suportate din buzunarul meu de proletar, ce n-am vrut să apelez la banul public! Din 2011(vezi coperta ultimei apariţii print), publicaţia noastră a căpătat regim online, costurile fiind mult mai mici. Drept care, pensionar-proletar ce mă aflu mi le pot îngădui, fără a apela la nimeni!...  

Prin urmare, revista „Calu Iapa” TRĂIEŞTE, 25 de ani împlineşte şi 300.000 de vizualizări rotunjeşte! Şi, fără lipsă de modestie, e printre puţinele publicaţii rurale încă în viaţă. E o performanţă, n-aşa?!...(Traian SOCEA)

La mulţi ani, Calu Iapa!


2 comentarii:

  1. , un articol care m-a facut sa ies un pic din zona mea de confort, aceea de simplu cititor, si sa scriu cateva randuri desi nu am pic de talent scriitoricesc.
    Imi place sa citesc presa din Neamt, pentru a afla noutati din tinutul in care am petrecut ani buni de viata, si ma bucur atunci cand in revista “Calu Iapa” apare un articol nou. Nu doar pentru ca jurnalistul Traian Socea ofera informatii din locul in care am copilarit si m-am facut om mare, ci si pentru ca revine redand noi fapte intr-un stil simplu, direct, perfect clar pentru oricine ii lectureaza scrierile.
    Imi place sa citesc revista pentru ca in fiecare articol scoate in evidenta omul cu munca sa concreta, cu problemele sale, cu lumea sa spirituala. Pentru ca, in articolele sale, Traian aduce o viziune interpretativa a faptelor vietii si activitatii din comunitate.
    Pentru ca tot ce scrii ca jurnalist si ca scriitor o faci pentru noi cititorii, iti multumesc Traiane si-ti doresc sa ai putere inca 25 ani ca sa pastrezi aprinsa flacara revistei.
    Cu deosebit respect si consideratie,
    Ana Socea

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulţumesc tare mult pentru aprecieri, pentru colegialitatea şi prietenia arătate în parcursul vieţilor noastre! Te aştept în Natalul nostru, pentru că, parafrazîndu-l pe Creangă: "Fără şagă, de la Neamţ pînă la Cluj îi cîtu-i de la Cluj la Neamţ!" Fiţi sănătoşi, vă rog!

      Ștergere

free counters

Copyright

Protected by Copyscape Duplicate Content Detector