25 noiembrie 2023

(O)poziţie normală!


Comuna e a urmaşilor noştri!

Traian SOCEA

Recent, am participat la un eveniment, obişnuit a se chema “Întîlnirea fiilor satului”, dintr-o comună a judeţului Botoşani, invitat fiind de către primar, aflat la primul său mandat. Organizatorii, consiliul local şi, evident, primarul, au chemat concetăţeni disponibili a fi prezenţi la evocarea a 500 de ani de atestare documentară a localităţii, eveniment pregătit temeinic, din timp.

La căminul cultural s-au strîns pînă-n 300 de oameni, cei mai mulţi localnici. Normal, au fost prezenţi şi numeroşi fii ai satului care, împinşi de viaţă, şi-au împlinit destinele în alte localităţi ale ţării, inclusiv în străinătate. Întîlnirea, realmente interactivă, a avut ca ţel propăşirea comunităţii, ca obligaţie cetăţenească, ca omagiu pentru istoria şi înaintaşii săi. “Prezidiul” adunării, ad-hoc constituit, reprezenta, de fapt, pe toată lumea, precum un forum în care cine vroia făcea aprecieri, expunea viziunea sa asupra bunăstării comunităţii, propunea soluţii şi, inclusiv, propriul sprijin. A fost, cum să spun mai bine, o dezbatere ce a dezvăluit o conduită mai rar întîlnită, aceea că cetăţenilor şi aleşilor locali - primar şi consilieri LE PASĂ de realitatea aşezării, de viitorul ei!

Aste observaţii mi-au risipit definitiv tentaţia îndoielii, ascultîndu-l pe primar, într-un răgaz inundat de zumzetul sărbătorii. Iată:

“ Domnule, cum ştii, sînt medic veterinar de 35 de ani. Am călcat fiecare gospodărie din toate cele 4 sate ale comunei, răspîndite într-un teritoriu zis “un deal şi-o vale”, în care agricultura nu ne-a scos deloc sărăcia din case. Opt ani, am fost consilier într-un consiliu local dominat de fostul primar şi majoritatea sa penelistă. În acea vreme, indicaţia şefilor lor de la judeţ, era ca nici un proiect de-al nostru să nu fie votat, de parcă noi n-am fi reprezentat o bună parte dintre concetăţeni. Lucru total incorect şi neproductiv.

 Normal că nu mi-a convenit. Aşa că, în 2020, am candidat alături de o echipă  de tineri. Am cîştigat şi primăria, şi consiliul local. Am cîştigat detaşat, spunîndu-le cetăţenilor ce avem noi de gînd să facem, nicidecum să-l atacăm pe fostul primar, care, în 4 legislaturi, făcuse şi lucruri bune, normal. Nu l-am înjurat, nu l-am făcut hoţ sau incompetent, pentru că oamenii sînt sătui de placa asta, pe care colegii mei o tot trîmbiţau, tot la indicaţia celor de la judeţ.

La prima şedinţă de constituire a consiliului local au participat delegaţi din toate satele, gospodari, oameni care n-aveau a face cu politica. Le-am zis consilierilor că-i cunosc ca pe cetăţeni ai comunei, nu ca pe purtători de culori politice. Drept care, am fixat priorităţile pentru fiecare sat, pentru care proiectele sînt făcute de toţi consilierii, cu aportul aparatului primăriei şi, desigur, şi al meu, cînd e nevoie. Rezultele se văd, la 3 ani de mandat. Drumurile sînt gata aproape peste tot, şcolile sînt o frumuseţe. Apă şi canalizare vom avea cît de curînd, graţie unui proiect iniţiat de fostul primar şi de care s-au ocupat, în principal, colegii liberali. Gaz avem doar în satul reşedinţă de comună, însă există proiect de extindere peste tot, căci aici nu cade pădurea peste noi ca la dumneavoastră, la Neamţ.

Prietene, mai mult de un sfert dintre consătenii mei muncesc afară. Aici şi-au clădit gospodării una şi una. Vreau să spun că datoria noastră este de a le asigura condiţii, în principal utilităţi, ca tot mai mulţi stranieri să-şi ia îndemnul de a se întoarce acasă. Asta n-o putem face decît prin solidaritate, colaborare şi implicare. La sate, asta trebuie să fie politica de fiece zi. Iată, comitetul de organizare a evenimentului de astăzi are 10 membri: 5 pesedişti, 5 liberali, eu fiind preşedinte. Implicarea tuturor e garanţia reuşitei oricărei acţiuni: Comuna, care, după ultimul recensămînt, numără aproape 5.000 de vieţuitori, nu e proprietatea mea, pe persoană fizică, e a noastră, a strămoşilor şi fiilor noştri!...

Spuneţi că v-a plăcut?... Ei, atunci, vă invit şi la anul, la ziua comunei, care, parafrazînd voievodul, se va desfăşura tot sub genericul “Comuna e a urmaşilor noştri!”.

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

free counters

Copyright

Protected by Copyscape Duplicate Content Detector