15 octombrie 2016

Sfințirea Bisericii Poieni, Piatra Șoimului – Neamț

          După o săptămînă de la sfințirea picturii Bisericii din satul Negulești (1 octombrie 2016), în aceeași comună, Piatra Șoimului, din județul Neamț, s-a petrecut sfințirea Bisericii din satul Poieni (duminică, 9 octombrie). 
Două evenimente importante în viața celor două sate, dintre cele 4 ale comunei, care numără peste 8 mii de locuitori, pentru că slujbele au fost săvîrșite de Î.P.S. Teofan, mitropolitul Moldovei și Bucovinei, alături fiindu-i zeci de preoți din Protopopiatul Roznov, dar și din alte parohii din Neamț. Mai rar ca Mitropolitul  să se afle, la un asemenea scurt interval de timp, într-o comună. Comună care a arătat vrednicia preoților parohi (bisericile fiind nou construite, ei sînt și ctitori, de bună seamă), dar și a comunității,  a credincioșilor, administrației locale, în frunte cu primarul Neculai Nicorescu.            Toată lauda pentru toți, oaspeții - cu sutele - veniți la cele două evenimente apreciind spiritul gospodăresc, temeinicia lucrurile întemeiate la Negulești (preot Lucian Mocănașu) și la Poieni (preot Mihai Popa), preocuparea lor de cultivare spirituală și culturală a enoriașilor. 
          Nu știu cînd va mai poposi Mitropolitul Teofan prin comuna Piatra Șoimului, speranța e cît mai devreme, pentru sfințirea Bisericii din satul Luminiș - o adevărată catedrală, unde se nevoiește părintele paroh Vasile Hanganu – care încă are nevoie de sprijin pentru finalizarea picturii, mai ales.
         E locul și cazul de a felicita cîțiva locuitori ai comunei pentru sprijinul acordat celor doi preoți. Am remarcat cu mare bucurie prezența și ajutorul, în amîndouă locurile, ale doi oameni de afaceri. E vorba de Vasile Albață și Ciprian Paisa, proprietarii supermarketului Eurodiscount din Săvinești – Neamț. Oameni care au muncit în străinătate, ani buni, au făcut bani și s-au întors ACASĂ. Realizările lor se văd nu numai la Săvinești, ci și în Italia – unde sînt investitori de prestigiu. Am spus ACASĂ! 
           Da, acești doi oameni oferă locuri de muncă pentru zeci și zeci de tineri, mai ales, din comuna lor natală, Piatra Șoimului. Acești doi oameni sînt solidari cu cei aflați în nevoie, sprijină propășirea materială, spirituală și culturală a concetățenilor lor, încurajînd și stimulînd elevii și școala, artiștii de la grupurile ”Datina străbună” de la Negulești și, respectiv, ”Miorița” de la Piatra Șoimului.  
         De bună seamă, iar sînt de salutat gesturile de binemeritare ale lui Cornel Pintilie - Potop, Viorel Lupu, Cătălina și Doru Capraru, Costel Pintilie -Fritz, Constantin Nicorescu - Topancă, Florina și Ionel Ceomeică -Vizanti, Lica și Milucă Oțel, Ion Stănică - Oniga, Gică Bucur ș.a.
        Toată aprecierea și pentru Mihăiță Panainte și Titi Aileni, ca și pentru mulți alți locuitori din comuna Piatra Șoimului. Anonimi, dar de seamă!

Mulțumesc domnișoarei Andruța CEOMEICĂ pentru fotografii.



Traian SOCEA     


















2 comentarii:

  1. Fotografiile mai sunt realizate și de domnișoara Adriana Gabor.

    RăspundețiȘtergere
  2. Tare bucuros că și Adriana este alături de noi. Sigur că îi cer scuze pentru că n-am fost pe fază. Important, cred eu, este că sînt mulți tineri de la noi, tare conștienți de însemnătatea tradițiilor și de istoria locurilor natale. Adriana este din fragedă pruncie un exemplu, alături de părinții săi, în privința dăruirii față de comunitate. Laolaltă cu prietenii de la Grupul MIORIȚA, cu Lica și Milucă Oțel, precum și cu ceilalți minunați artiști - cu toții pilduitori - la care m-am asociat, am arătat, prin filmări și emisiuni, ceea ce înseamnă TEZAURUL de la Piatra Șoimului. De bună seamă, Adriana Gabor trebuie să fie printre redactorii noștri, revista ”Calu Iapa” (istoricul nume al comunei Piatra Șoimului) fiind deschisă pentru toți fiii satului. Prin urmare, mulțumesc tuturor! P.S. Fără modestie, dar cu mîndrie: nu multe comunități din țara noastră au o revistă, precum noi. Am mai spus: revista nu este a mea, ci a noastră!

    RăspundețiȘtergere

free counters

Copyright

Protected by Copyscape Duplicate Content Detector