12 decembrie 2019

Anonimi de seamă la Neguleşti
Izvorul cu apă pentru ochi – înfăţişare nouă
Noua troiţă

Zilele trecute, am fost la Neguleşti, la „ Izvorul lu’ Grasu” sau „ Izvorul cu apă pentru ochi” – aşa cum l-au botezat vîrstnicii locului şi cum şi eu ţin minte, din fragedă pruncie. De cum treci podul la Jlabău, în faţă se iveşte maiestuos, cucerindu-ţi privirea, dominînd peisajul, făptura troiţei nou construită. Lucrare temeinică, solidă şi arătoasă, făurită de meşteri care e clar că au săvîrşit-o cu smerenie. Cu suflet şi dedicare, cu discreţie şi modestie, adică. Adică, fără a-şi trîmbiţa meritele.
Imediat după troiţă, un podeţ nou construit încalecă obştescul şanţ ce mărgineşte druml, îmbiindu-te să păşeşti ferm şi sigur pe cărarea care suie înspre izvor. De bună seamă, mlaştina de odinioară, formată de scurgerea izvorului, a dispărut, pentru că apa se duce, pe o cunductă subterană, acolo unde şi trebuie, mersul hotărîndu-i-l tot nişte meşteri.
Noua amenajare a ivorului
Ei bine, după urcuş, n-apuci să-ţi reglezi respiraţia, căci în faţa ochilor ţi se înfăţişează o structură din piatră, pe fronton avînd dăltuită inscripţia ”Sf. Pantelimon”, flancată şi la stînga, şi la dreapta de două efigii ale unor personaje legendare, şi ele sculptate măiestru. Amenajare gospodărească, cu etajere şi platforme de aşezat la odihnă recipientele pline, cu grătar de scurgere, peste care se prelinge melodios apa ce vine din pîntecul muntelui pe o conductă de inox mai mare dragul.
Mărturisesc că am fost cotropit de emoţii, de o bucurie aparte. Pe dată, mi-am trimis gîndurile de recunoştinţă autorilor acestor două lucrări, ANONIMI DE SEAMĂ!
Inutil să mai spun că, în urmă vreme, am îndemnat anumiţi „oameni de bine” să dea o nouă înfăţişare izvorului, locului din preajmă, cu atît mai mult cu cît lemn are pădurea, iar piatră are muntele, slavă Domnului!
Aseară, am vorbit cu părintele Lucian Mocănaşu, parohul Bisericii Neguleşti. De la domnia sa, am aflat că troiţa este opera lui Irinel Ungureanu, iar de lucrările de la izvor s-au îngrijit Capraru Gică şi Nicuţă Luţescu. Cu toţii, mă veţi crede, sînt oameni simpli, gospodari autentici. În numele comunităţii, al sutelor şi sutelor de oameni( inclusiv din mulţe localităţi învecinate) care au luat şi iau apă de aici, cu zecile de litri, pentru acasă, îmi permit să le mulţumesc acestor consăteni ai mei.(Traian SOCEA
  


Vechea troiţă
Izorul, imagine de mai ieri

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

free counters

Copyright

Protected by Copyscape Duplicate Content Detector