30 mai 2023

"Regăsirea", o carte tulburătoare a Elenei Rotaru

 

Primesc de la inginerul Ilie Ciutea (care mi-a fost un excelent profesor de matematică la şcoala din satul natal, Luminiş) cartea “Regăsirea”, semnată de Elena Rotaru. Între coperţi, 39 de poeme mărturisitoare ale dramaticului şi nemeritatului său parcurs existenţial. Spun drept că de multă vreme n-am mai citit o carte atât de devastatoare. Fiecare poem îţi răvăşesc mintea şi sufletul, fiecare vers te obligă la reluare-aminte, la revalorizarea tuturor lucrurilor pe care unii dintre noi mai mereu le ignorăm, deşi ne fac viaţa aproape întreagă. Lucruri de care alţi semeni sunt văduviţi, fie datorită unui destin năprasnic, fie victime ale unor întâmplări străine de propria voinţă sau putinţă.

Elena Rotaru este din comuna Sireţel, judeţul Iaşi. Până la 15 ani, a copilărit frumos şi optimist pe  generoasele locuri natale, aspirând la o devenire merituoasă, pe măsura remarcabilelor sale capabilităţi intelectuale şi morale. Din nefericire, zborul  i-a fost frânt de o fatidică evaluare medicală: meningită virală, confundată de doctori cu o...anemie. Dezastrul a apărut inevitabil: a ajuns, şi încă rămâne, în scaunul cu rotile, în pofida a nenumărate încercări ale familiei de a o revedea sănătoasă. Elena Rotaru -  care trăieşte în Sireţel, alături de mamă şi o soră, ambele bolnave, de care se îngrijeşte uimitor de bine – este, cu adevărat o luptătoare. Mai întâi, cu năprasnicul său destin, apoi cu autorităţile, care, pe lângă indiferenţă, i-au ignorat şi drepturile, şi suferinţa. Elena, însă, s-a luptat cu birocraţia şi inimile lor schiloade şi a biruit. Greu, dar ea nu se plânge. Am aflat aceste lucruri de la nişte nemţeni, care i-au fost şi-i sunt nesmintit alături…

Între biruinţele sale, cititul şi poezia sunt de căpătâi. Prima sa carte se cheamă “Speranţa”. Acum, această nouă apariţie editorială poartă numele “Regăsirea”. Amândouă sunt povestea de viaţă a acestei frumoase şi tinere femei.Viaţă petrecută în scaunul cu rotile, de peste 30 de ani. Amândouă cărţile sunt un dar al ei pentru cei sănătoşi, pentru cei care nu ne preţuim îndestul sănătatea.

 Respect, pleăciune şi mare preţuire, Elena! Admiraţie pentru cumsecădenie familiei Ana şi Ilie Ciutea din Piatra Neamţ, lui Mihai Rotaru(comuna Alexandru cel Bun) şi, nu în ultimul rând, lui Cristi Diaconu, patronul Tipografiei ”Autograf” din Piatra Neamţ, care s-au îngrijit şi de editarea cărţilor, şi de alte lucruri trebuincioase Elenei.

Iată Mesajul autoarei acestei a doua cărţi, care va fi lansată la Biblioteca Judeţeană “G.T. Kirileanu” din Piatra Neamţ, miercuri, 31 mai, ora 11,00.

Vă conjur s-o citiţi, pentru că nu se va distribui în librării(Traian Socea).

 

Se spune plecăm cu sufletul împăcat, atunci când strângem în el tot ce e frumos cât trăim, pentru a le lua cu noi. Eu cred plecăm cu sufletul  împăcat atunci când lăsăm frumusețea aici în alte suflete…

Chiar dacă în certificatul meu de naștere e trecut, la data nașterii, 1-03-1975, nu m-am născut de ziua mea, m-am născut când m-am trezit, nu când am deschis ochii în lume, ci când am deschis ochii în mine, când am înțeles viața cu nesfârșită mirare, când m-am așezat cu sens între minunile lumii, între tristețile ei, între oameni, când mi-am văzut și puterea nu doar slăbiciunile, când am acceptat faptul poate nu voi mai merge niciodată, când mi-am acceptat și fricile, fără mai judec.

 Nu m-am născut prin durerea mamei, ci prin a mea, când i-am învățat rostul sau inutilul, când am înțeles nu ai două picioare sănătoase e lucrul cel mai important pe lumea asta, când am ales râd din tot sufletul sau ă mor câteodată fără teama de a fi judecată.

        M-am născut când am realizat viața merge mai departe și dintr-un căruț cu rotile, când am văzut cât de frumoasă pot fi uneori, comparând-mă cu mulți dintre cei care merg, și nu refer la frumusețea fizică...

Și de atunci nu am mai privit în jos...pentru că, sunt OM și eu ca și tine, și cândva am mers și eu ca și tine...

Astăzi, cu sprijinul familiei mele, al familiei Ana și Ilie Ciutea și al domnului director Cristian Diaconu, în fața cărora înclin cu respect, mulțumiri și recunoștință, las în sufletele voastre o parte din trăirile mele, pentru care doresc lectură plăcută.

 

Autoarea


 Așadar, accesați link-ul Elena Rotaru - Regăsirea

 

 

4 comentarii:

  1. Un om deosebit și inteligent un exemplu pentru noi toți ma înclin în fața ta colegă dragă viața uneori e nedreaptă.

    RăspundețiȘtergere
  2. Drăguța mea Drăguța, acum citesc și eu acest articol și am sufletul și inima mică cât un puricel în fața un OM de toată isprava ca tine. Mai emoționat, si tare imi pare rău ca nu am aflat din timp de lansarea ta in 31 mai. Dumnezeu si Măicuța Domnului să te țină sănătosă pe tine și familia ta. Doamne Ajută! 🙏💚

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu știu cine sunteți,dar MULTUMESC!❤️

    RăspundețiȘtergere

free counters

Copyright

Protected by Copyscape Duplicate Content Detector