22 iulie 2023

Primarul care vrednic este!

La 120 de ani, Şcoala Iapa va deveni muzeu

 Traian SOCEA


    Pe surse primite, iată cîteva argumente  înserate -vezi foto alăturat! - în „expunerea de motive” ce articulează hotărîrea primarului nostru de 23 de ani, Neculai Nicorescu – supranumit Panduru, de a reabilita Şcoala din satul Iapa(din 1965, numit Luminiş). Vă reamintesc, această şcoală a fost inaugurată în anul 1903, construită fiind, ca şi locuinţa din apropiere a învăţătorului, în timpul academicianului Spiru Haret, ministru al Educaţiei, întemeietorul învăţămîntului românesc modern. Este o construţie de patrimoniu, fără doar şi poate.
     Drept care, înţeleapta decizie a primarului  vine chiar la împlinirea a 120 de ani(vezi placa inaugurală!)de la darea în folosinţă a aşezămîntului. Aşezămînt care va găzdui muzeul şcolii şi muzeul satului. 
    Evident, toţi consătenii, şi nu numai, care, în propriile arhive, deţin documente sau alte mărturii ale istoriei învăţămîntului, ale tradiţiilor, obiceiurilor şi datinilor din comuna Calu Iapa(în 1965, prin ultimul decret emis de Gheorghiu-Dej, comuna noastră a fost botezată Piatra Şoimului) vor fi rugaţi să-l contacteze pe domnul primar, în vederea donaţiilor de rigoare.

    Bravo, domnule primar! Ăst gest merită recunoştinţa tuturor urmaşilor-urmaşilor dvs., ştiutori de carte. Şi acum, şi peste 120 de ani!...
 
                                                        
 
        

                                                   


                                           







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

free counters

Copyright

Protected by Copyscape Duplicate Content Detector