Amprentele Istoriei în comuna Piatra Şoimului
125 de ani de la inaugurarea clădirii primăriei
Veţi şti, consăteni ai mei, că actualul nume al comunei noastre: Piatra Şoimului datează din martie 1965, prin ultimul decret semnat de Gheorghiu-Dej. Prin acel act normativ, satul Iapa a devenit Luminiş, iar Calu, Piatra Şoimului.
Veţi mai şti, consăteni ai mei, că, după organizarea comunelor rurale din 1864, comuna Calu Iapa a cunoscut o uşoară propăşire, către sfîrşitul secolului XIX şi începutul secolul XX, la Neguleşti funcţionînd două fabrici de cherestea(ruinele se mai văd şi astăzi), precum şi cea de sticlărie(distrusă în 1913, în urma unui devastator incendiu).
Ei bine, consăteni ai mei, veţi afla că în anul 1898, satul Iapa era reşedinţa comunei Mastacăn, în componenţa căreia se afla şi Neguleştiul. Asta a durat pînă în 1923( unele documente zic că pînă-n 1931), cînd, printr-o nouă reorganizare teritorială, satele actualei comune Piatra Şoimului au fost reunite intrînd în administrarea noii comune Calu( după numele celui mai populat sat).
Sediul primăriei, însă, s-a aflat tot în satul Iapa(actual Luminiş), pînă la reorganizarea administrativ-teritorială din 1968, cînd a fost mutat la Piatra Şoimului, în locul ocolului silvic, transferat la Roznov, localitate care nici în ziua de astăzi nu deţine un metru pătrat de pădure...
Consăteni ai mei, pînă veţi ajunge să vedeţi cu proprii ochi placa din marmură pe care, în mai 1898, a fost dăltuit evenimentul inaugurării primăriei, iată poza a tot-lămuritoare.
Prin urmare, bravo primarului Nicorescu Neculai, care, cîţiva ani în urmă, a reabilitat clădirea, în care funcţionează grădiniţa din satul Luminiş.
O construcţie care are 125 de ani de istorie!
De bună seamă, mai tînără cu 5 ani, Şcoala din istoricul sat Iapa merită şi ea o soartă mai bună!...
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu