25 septembrie 2023

“Românii, oriunde s-ar afla, performează!

Alba Ailenei, prima pe Londra

***Nepoata consătenilor mei, inginerii Lilioara şi Petrică Ailenei, născută la Londra, RECIDIVEZĂ după Marele Premiu al Festivalului Internaţional de Recitare -2023 de la Londra, pentru poezia proprie "Te-ai întrebat vreodată?!"( vezi aici )

În UK, noul an şcolar a debutat la început de septembrie, lucru absolut normal, pentru că englezii reprezintă, încă, pilduitoarea naţie care pune în clasamentul priorităţilor sociale, pe întîiul loc, ŞCOALA, care, ca şi SĂNĂTATEA, este asigurată de oameni instruiţi, oameni cu carte, oameni cu vocaţie, care aleg să se consacre sănătăţii publice, aducătoare de confort, de bunăstare pentru naţiune. Drept care, în UK,  jumătăţile de măsură nu există!

Pe scurt, în UK, dictatura interesului public este neechivocă!... Prin urmare, orice „aduce folos naţiunii este permis”, ca să parafrazez pe mai nu ştiu cine.

Aşa încît, cu iertată „anecdotică”, răzbunîndu-se pe noi, românii, că nu le-am fost colonie, Winston Churchil ne-a împins sub stăpînirea sovietică a lui Stalin, urmare a conferinţei de la Yalta, din 1945.

    Şi, ca şi cum atît n-ar fi fost de ajuns, Englitera şi-a însuşit şi filozofia învăţămîntului românesc modern, fondat de Spiru Haret la sfîrşitul sceolului al XIX-lea, al cărui beneficiari au fost generaţii de şcoleri români, inclusiv subsemnatul.

Au fost, zic, pentru că „ prea mult-reformatul” învăţămînt românesc de acum produce inclusiv profesori care nu trec clasa la „titularizare”...

Revenind, „Perfidul albion” şi-a permis să se inspire din întemeietorul învăţămîntului românesc modern, Spiru Haret, şi să-i oblige pe elevii din UK  ca, pe timpul vacanţelor, să citească un număr de cărţi TIPĂRITE, cu titlu de, cum era pe vremea mea, ”lecturi particulare”.

Normal că, la începutul oricărui nou an şcolar, fiecare elev are obligaţia de a prezenta profesorilor lor o recenzie vizînd aprecierea lor critică asupra volumelor citite. Nu-i aşa că perfizii albioni nu se joacă de-a şcoala?

         Prin urmare, Alba Ailenei, fetiţa de 10 ani, fiica  Andreei, din Bicaz, şi a lui Cristian, din Luminiş-Piatra Şoimului, născută la Londra, cînd s-a întors din vacanţa de vară petrecută la bunicii Lilioara şi Petrică, la Luminiş, a avut temele făcute. Referatul privitor la lecturile ordonate de nemiloasa şcoală londoneză i-a impresionat pe profesorii şcolii din selectul district Wimbledon.

Drept care, Alba Ailenei a cîştigat locul I al concursului LECTURĂ L, organizat anual de către, să-i zic, Inspectoratul şcolar al Londrei(care sare de 9 milioane de locuitori, dintre care peste jumătate de milion sînt români).

Sigur, „perfizii” ştiu să stimuleze performerii. Aşa încît, Alba a fost răsplătită cu o minge de fotbal cu autografele fotbaliştilor echipei Wimbledon, precum şi cu invitaţia ca toţi membrii familei sale să aibă acces gratuit la meciurile acestei echipe.

P.S.: În dreapta Albei, - tunsă – e Gill Manly, primarul districtului(şi-a donat părul pentru o cauză medicală, n.a.).

Bravo, Alba!

Succesul te-nsoţească! Mereu!

(Traian SOCEA)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

free counters

Copyright

Protected by Copyscape Duplicate Content Detector