25 octombrie 2023

Eroii din satul Calu(azi, Piatra Şoimului)

 Recunoştinţă eroilor din Războiul pentru Întregirea                                         Neamului(1916 - 1918)!

            Chiar de Ziua Armatei Române, primesc de la ing. Petrică Ailenei, consătean şi drag prieten, un afiş care pare a avea cel puţin 100 de ani, apreciind starea în care se află, precum şi, mai ales, conţinutul său.

           Fireşte, l-am întrebat care e povestea acestei venerabile tipărituri. Iată ce am aflat: "Traiane, am învăţat să citesc, să scriu şi să socotesc de pe la 4 anişori, evident ajutat de părinţi şi de fraţii mai mari. Ei bine, copil fiind, am văzut acest afiş cu eroii din satul nostru expus în interiorul bisericii din Calu, pe unul dintre pereţi. Mi-am amintit de acest lucru mai tîrziu, cînd, în dulapul în care tata îşi păstra actele, am găsit acest afiş, identic cu cel văzut în biserică. L-am păstrat, normal, ca pe un ales odor. Drept care, de curînd, l-am scanat şi, apoi, am făcut mai multe copii, pe care le-am dăruit celor doritori. Menţionez că fotocopiile sînt format A 3. Tipăritura originală, puţin mai mare decît A 3, a fost realizată la tipografia "Victoria" din Piatra Neamţ, aparţinînd unui anume S. Lobesohn, şi poate fi admirată de contemporanii noştri curioşi."

            Aşadar, prieteni, afişul este structurat pe două coloane: MORŢI şi, respectiv, DISPĂRUŢI, la fiecare corespunzînd o rubrică referitoare la Regimentul din care a făcut parte. La fel de lesne, chiar dacă patina vremii este evidentă, puteţi desluşi numele şi prenumele strămoşilor noştri eroi, morţi şi dispăruţi: bunici, străbunici sau stră-străbunici. Veţi vedea, între ei se află şi nume proprii consătenilor noştri de la Poieni, precum şi al unui evreu, Haim Iţic. Concluziile vă aparţin, de bună seamă! Mulţumim, Petrică!

            P.S.: Respectuos, plecăciune celor ce vor fi amabili să-mi trimită fotografii cu Tricolorul arborat la instituţii din comună, de Ziua Armatei Române! (Traian SOCEA)



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

free counters

Copyright

Protected by Copyscape Duplicate Content Detector