16 octombrie 2023

"Nasc şi la Moldova oameni..."

Mlădiţă a Regatului Calu Iapa,
la Bienala de Artă Contemporană şi Design de la Florenţa, ediţia a XIV-a, 2023

Artista Alexandra OANCEA îmi este strănepoată. E fiica lui Carmen, fiica fratelui meu Gheorghe. Alexandra e şi autorul ilustraţiei volumelor mele “Regatul Natal, Calu Iapa”, Natal în care a copilărit şi mama sa, şi pe care l-a vizitat şi ea, pe cînd locuia la Piatra Neamţ, apoi la Bucureşti şi, desigur, şi în ultimii ani, de cînd s-a stabilit la Roma.
Mă pot mîndri că Alexandra este a noastră, prin tot ce evocă opera sa plastică. Evident, veţi citi mai jos, performanţele sale artistice sînt absolut remarcabile, apreciate de critică şi, deopotrivă, de iubitorii artei plastice.

Iar eu, străMOŞUL, sînt neîntrecut de fudul! Cînd era bursieră la Berlin şi, apoi, la Academia di Romania din Roma, credeţi că s-a mai înţeles cineva cu mine?!
Bravo, Alexandra, contemporanii din Regat te felicită!

“Portretele sentimentelor…”

În perioada 14-22 octombrie 2023, la Fortezza da Basso din Florența, are loc cea de-a XIV-a ediție a “Florence Biennale” – Bienala Internațională de Artă Contemporană și Design de la Florența, festival ce reunește, pe o suprafață de 11.000 mp, peste 600 de artiști din 85 de țări și peste 1.500 de opere expuse. Tema ediției din acest an este „I AM YOU – Individual and Collective Identities in Contemporary Art and Design” – „EU SUNT TU – Identități Individuale și Colective în Art ași Designul Contemporan”.
Institutul Cultural Român, prin Accademia di Romania din Roma, susține, la ediția din acest an a Bienalei Internaționale de Artă Contemporană și Design de la Florența, participarea artistei plastice Alexandra Oancea, selectată de organizatorii Bienalei pentru a expune lucrarea intitulată „Curaj” (60x90 cm, ulei pe pânză, 2020). Lucrarea a fost una dintre cele mai apreciate la expoziția personală „Io Sono!”, găzduită de Accademia di Romania din Roma, în septembrie 2020.

Alexandra Oancea: “În pictura mea, îmi caut inspirație în acele elemente care ne definesc lumea; varietatea culturală, identitatea folclorică, diversitatea sentimentelor și felul în care ni le exprimăm, folosind uneori obiecte care pot deveni sau sunt simbol, într-un limbaj universal. Portretele devin un mijloc de comunicare a sentimentelor și nu au scopul de a reprezenta figura umană într-un mod ilustrativ, descriptiv. Ele nu se vor a fi reprezentări realiste ale figurii umane sau reproduceri stricte ale realității, ci simboluri, metamorfoze. Ele reprezintă sentimente, probleme ale societății şi ale vieții de fiecare zi, întruchipează trăiri universale care le transforma în Personaj. Eu le numesc portrete ale sentimentelor.”
Cea de a XIV-a ediţie a Bienalei de la Florența se desfășoară în perioada 14-22 octombrie 2023, la Pavilionul Spadolini și la Pavilionul Cavaniglia de la Fortezza da Basso, în Florența. Numărând peste 600 de artiști veniți din 85 de țări (dintre care 11 vor fi din România), evenimentul este patronat de instituții publice italiene și internaționale și este susținut de numeroși sponsori și parteneri. Programul Bienalei va cuprinde evenimente, performances, workshops, conferințe, precum și prezența invitaților de onoare.
Toate lucrările expuse intră în competiție pentru două premii: 1. Premiul Internațional pentru Artă „Lorenzo il Magnifico”, la categoriile: artă ceramică, desen, caligrafie și printmaking, instalație de artă, bijuterii de artă, mixed media, new media art, pictură, artă performativă, fotografie, sculptură, arte textile, artă video; 2. Premiul Internațional pentru Design „Leonardo Da Vinci”, la categoriile: arhitectură și design urbanistic, design industrial și de produs, design de bijuterii și fashion design, design de interior, design grafic și pentru comunicare, design tehnologic și game design. Juriul internațional evaluează lucrările artiștilor și ale designerilor în perioada Bienalei, iar câștigătorii vor fi anunțați la ceremonia care se va ține duminică, 22 octombrie 2023.

Premiul pentru întreaga carieră a acestei ediții a Bienalei de Artă și Design de la Florența le va fi acordat cunoscutului artist fotograf și film-maker american David LaChapelle și renumitului arhitect, artist și inginer spaniol Santiago Calatrava, care vor ține discursuri și își vor expune lucrările în cadrul Bienalei.(A.R. – Timpromanesc.ro)

Mai multe informații despre Bienala Internațională de Artă Contemporană și Design de la Florența pot fi găsite accesând site-ul: florencebiennale.
***
ALEXANDRA OANCEA.
Născută în 1984, a absolvit secția de Scenografie în cadrul Universității Naționale de Teatru şi Cinematografie I.L. Caragiale, București. Este membru al Uniunii Artiștilor Plastici şi membru al Şcolii Romane la Roma. În 2006, a debutat la Teatrul Nottara, București, cu spectacolul “Travestiuri” în regia lui Dan Vasile.
Au urmat alte proiecte teatrale, musical şi scurt-metraj şi, în paralel, participarea la expoziții de pictură și fotografie în țară şi străinătate (Italia, Germania, Spania, Danemarca, Statele Unite, Singapore) Dintre cele mai importante, Ateneul Roman (Y@A), Casa George Enescu (Y@A), Balul de Cristal, organizat de Casa Regală a României (Y@A), Festivalul Intl. de Teatru de la Sibiu, Quadriennala de la Praga, Kunstart- Bolzano, ArtVille- Copenhaga, Berliner Liste- Berlin, Urban Nation Museum, Berlin.  Între 2015 si 2018, expune permanent la Reginart Art Gallery, un studio/galerie deschis împreună cu familia, la Roma.

În 2018, a participat digital la Art Stage Singapore, Bbuzzart Gallery si, în 2019, la „See me” New York, ChaShaMa Gallery. În 2020, a avut loc expoziția personalaă „Io sono” în cadrul Galeriei Accademia di Romania, Roma, Italia, iar în 2021 participă la Expozitia „Fuori confini’’, Porto di Traiano, Roma. În 2019 a primit o Rezidenţă Artistică la Urban Nation Museum, Berlin, Germania, iar între 2020-2022 bursa Vasile Pîrvan, în cadrul Accademia di Romania, Roma, Italia. 

E-mail - alexandra.oancea@gmail.com
Instagram - alexandra_oancea
Facebook- alexandra.oancea

 

FLORENCE BIENNALE
Organizatori: Arte Studio
Patronaje: Parlamentul European, UNESCO, Minsiterul Culturii din Italia, Regiunea Toscana, Primăria Municipiului Flroența, Consulatul General al SUA la Florența
Comitet director: Pasquale Celona, Piero Celonca, Jacopo Celona
Parteneri: Robert F. Kennedy Human Rights-Italia, UNICEF, Centro Internazionale per la Pace di Assisi, Accademia degli Incamminati, Accademia di Romania in Roma, Institutul Cultural Român, Fondazione Caript, Tribunale di Pistoia, Corpo avvocati per la Biblioetca del Tribunale di Pistoia, Associazione Nazionale Magistrati-Sottosezione di Pistoia, OMINA, ADI Design Museum Compasso d’oro, World Art Dubai,La Leggenda dei Frati.
Parteneri media: Artribune, The Florentine, Lens Magaizine, Art Market-Internaztional Art Magazine, FUL Magazine, Il Mercato Centrale Firenze, LA NAzione.
ACCADEMIA DI ROMANIA DIN ROMA
Tel. +39.06.3201594; e-mail. accadromania@accadromania.it

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

free counters

Copyright

Protected by Copyscape Duplicate Content Detector